Tipus de cireres i propietats

VARIETATS MÉS HABITUALS

Early lory: S’està imposant a la burlat per ser més primerenca, més dura i saborosa.
Burlat: abans era molt apreciada per ser la primera en collir-se. Té menys sucre que altres per ser primerenca (té menys hores de sol).
Prime Giant: bon tamany i bon sabor.
Rubi: pol.linitzador. amb menys qualitat que la pramagian.
Stark hardy giant: Fins ara la reina de les cireres per més resistència a l’asclatat.
Bing: bona cirera però sense resistència. En cas de pluja, surt molt castigada.
Van: una varietat molt cultivada a Torrelles. Bones característiques i abundants produccions.
Sweetheart: varietat tardana, de les millors per la seva duresa i resistència l’aclivellat. Li costa passar-se a l’arbre.

PROPIETATS DE LES CIRERES

Menjar cireres té molts beneficis. De fet, les cireres són un superaliment.

Combat la inflamació i les malalties
Les cireres vermelles obtenen el seu color intens de les antocianines i són riques en polifenols com els flavonoides. Aquests fitonutrients, o productes químics vegetals, tenen propietats antioxidants. Els antioxidants protegeixen contra la inflamació i combaten els radicals lliures, que poden causar danys cel·lulars i contribuir a malalties cròniques com el càncer, la diabetis i les malalties del cor.

Menjar un bol de cireres fresques també proporciona antioxidants com:

  • Vitamina A (betacarotè).
  • Vitamina C.
  • Vitamina E.

Un estudi va descobrir que menjar almenys 45 cireres cada dia redueix la inflamació provocada pels radicals lliures. Tanmateix, si sou sensibles als salicilats, una substància química vegetal natural que es troba a les cireres i que també s’utilitza a l’aspirina, menjar tantes cireres pot provocar malestar estomacal i diarrea.

Promou un son més reparador
El mateix estudi va mostrar que les cireres ajuden a dormir millor gràcies als alts nivells de la fruita de:

  • Melatonina, una hormona que ajuda a regular el cicle son-vigília.
  • Serotonina, una substància química que ajuda el vostre cos a produir melatonina.
  • Triptòfan, un aminoàcid que augmenta la serotonina.

Calma els músculs adolorits
Els estudis realitzats amb corredors de llarga distància indiquen que les cireres i el suc de cirera poden alleujar la inflamació i calmar els músculs adolorits després d’un entrenament. Les propietats antiinflamatòries i antioxidants de les cireres funcionen com els fàrmacs antiinflamatoris no esteroïdals com l’ibuprofèn per reduir o prevenir el dolor. Tanmateix, amb les cireres, no hi ha el risc d’efectes secundaris nocius, com ara possibles problemes gastrointestinals, renals i cardíacs.

Un altre estudi va trobar que consumir un suplement de pols de cirera àcida millorava el rendiment de l’exercici en corredors de resistència. Els corredors que van prendre el suplement durant 10 dies abans d’una mitja marató van tenir temps de finalització de la cursa un 13% més ràpids que els que van prendre un placebo. I van sentir menys dolor després.

4. Prevenir i alleujar el dolor d’artritis
Fins a 1 de cada 4 persones amb gota consumeixen cireres, suc de cirera o extracte de cirera per reduir el risc d’un brot dolorós de gota, segons una enquesta del 2017. Una acumulació d’àcid úric causa aquesta artritis inflamatòria, que pot fer que els dits grossos dels peus i altres articulacions se sentin com si estiguessin en flames. “Menjar cireres o beure suc de cirera cada dia pot reduir els nivells d’àcid úric i alleujar el dolor i la inflamació de l’artritis”, diu Sedlacek.

En un estudi de més de 600 persones amb gota, els participants que:

Van menjar cireres fresques durant dos dies van tenir aproximadament un 33% menys de brots de gota que els que no van menjar cireres.
Van menjar cireres i també van prendre medicaments per a la gota van experimentar una reducció del 75% en els brots.

5. Protegiu el vostre cor
Una tassa de cireres fresques té 260 mil·ligrams de potassi, molt poc sodi i altes quantitats d’esterols vegetals (fitoesterols). “Els aliments rics en potassi i baixos en sodi, menjats amb moderació, poden ajudar a reduir la pressió arterial i el risc de patir malalties del cor”, assenyala Sedlacek. A més, consumir esterols vegetals és una manera eficaç i natural de reduir el colesterol, una altra mesura saludable per al cor.

6. Millorar els nivells de sucre en sang
Un altre benefici de menjar cireres: la fruita té un índex glucèmic baix. Les cireres també contenen fibra de la seva pell, cosa que fa que augmentin els nivells de sucre en sang més lentament, sempre que no estiguin enllaunades en almívar. Això fa que les cireres siguin una delícia perfecta per a les persones amb diabetis. Sedlacek assenyala que s’han de gaudir amb moderació, ja que la fruita continua sent un carbohidrat.

En un estudi, persones amb diabetis que van beure 45 ml de suc concentrat de cirera agra cada dia durant sis setmanes van veure disminucions significatives en els nivells de sucre en sang. S’estan duent a terme investigacions per veure si una dieta saludable que inclogui cireres pot revertir la prediabetes.